Käyttö

Keitä pakurijauhe ja nauti sellaisenaan, käytä lämpimänä tai kylmänä smoothien pohjana. Voit myös käyttää keitettyä pakurijauhetta nesteen seassa keittojen tai riisin valmistuksessa.

Lyhyesti

Pakuri on helppokäyttöinen yrtti varsinkin suomalaisille, jotka rakastavat kahvin juomista. Pakurijauheesta keitetty juoma muistuttaa kahvia tarjoten samalla runsaasti erilaisia terveyshyötyjä. Pakuri on voimakas adaptogeeni. Adaptogeenillä tarkoitetaan elimistömme toimintaa ilman sivuvaikutuksia tasapainottavaa kasvikunnan luomusta.

Tuotetiedot

Pakurikääpä on melko yleinen koivun lahottajasieni. Musta, hiilimäinen pakuri ei ole varsinaisesti itse kääpä, vaan sienen sienirihmaston aiheuttama kasvannainen. Varsinainen pakurikäävän itiöemä muodostuu puun kuoren alle. Pakurikääpä voi kasvaa myös lehtipuiden kuten jalavan, pyökin, pihlajan, saarnin ja lepän rungoilla. Pakurikääpää esiintyy pääasiassa pohjoisen pallonpuoliskon havumetsävyöhykkeellä. Pakurin keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan sen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Tällä sienellä on pitkä käyttöhistoria siperialaisessa kansanparannuksessa. Suomessa pakurista on keitetty sota-aikana kahvin korvikkeeksi ns. tikka-teetä.

Tieteellisesti pakurikääpää on tutkittu myös Suomessa ja esimerkiksi Kirsti Kahloksen (Helsingin Yliopisto) johtama tutkimusryhmä löysi pakurista betuliini-nimisen yhdisteen, joka on peräisin koivusta (betuliinihappo), ja tiivistyy pakurissa elimistöllemme käyttökelpoiseen muotoon. Pakurikäävän ORAC-luku (>40,000) on korkeampi kuin millään tutkitulla marjalla, yrtillä tai mausteella. ORAC-luvulla kuvataan antioksidanttien tehoa.

Pakurimme tulee pohjoisilta leveysasteilta joko Suomen Lapista tai Siperiasta, mikä takaa mahdollisimman korkealaatuisen raaka-aineen.

Älä käytä antibiootteja, penisilliiniä tai suonensisäistä glukoosia (diabeetikot) yhtä aikaa pakurikäävän kanssa, koska ne toimivat pakurikäävän antagonisteina eli vastavaikuttajina. Huomioi myös, että jotkut ihmiset ovat hyvinkin allergisia sienille. Muuten pakurikääpä on erittäin turvallista käyttää, vauvasta vaariin.

Käyttö: Lisää 1 rkl pakurijauhetta litraan vettä, keitä vähintään 10 min ja kaada neste siivilän läpi. Voit halutessasi hauduttaa pakuria jopa useita tunteja voimakkaamman värin ja maun aikaansaamiseksi. Voit käyttää pakuria myös kahvin keittämiseen veden sijaan. Samasta jauheesta voit keittää teetä kunnes tummaa väriä irtoaa. Voit halutessasi syödä keittämisen seurauksena kattilan pohjalle jäävän tumman sakan. Uutettu pakurineste säilyy käyttökelpoisena useita päiviä, halutessasi lämmitä hauduke uudelleen.

Suositeltu käyttömäärä: 1–4 kupillista / pvä tai enemmän

Säilytys: Huoneenlämmössä, ilmatiiviissä pussissa tai purkissa

Alkuperämaa: Suomi / Venäjä (Siperia)

Gluteeniton / maidoton / lisäaineeton / kosher / vegaaninen

Pakkauskoot: 130 g

Ravintoarvot
Ravintoarvot / 100 g
Energia
Rasva
josta tyydyttyneitä rasvahappoja
Hiilihydraatit
josta sokereita
Kuidut
Proteiini
Suola

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja. Suositeltua vuorokausiannosta ei tule ylittää. Ei pienten lasten ulottuville.

HUOM!
 Älä käytä antibiotteja, veren hyytymistä edistäviä lääkkeitä, penisiliiniä tai suonensisäistä glukoosia (diabeetikot) yhtäaikaisesti pakurikäävän kanssa, koska ne toimivat antagonisteina eli vastavaikuttajina. Huomioi myös, että jotkut ihmiset ovat hyvin allergisia sienille.